Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας με υπογεγραμμένες συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης με περισσότερες από 55 χώρες.
Ανάμεσα στις χώρες περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μάλτα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Τουρκία κλπ. Οι βασικές μορφές εταιρικών σχημάτων που μπορούν συσταθούν για την εκτέλεση εμπορικής δραστηριότητας είναι οι παρακάτω:
- Ανώνυμη Εταιρία
- Ελάχ. Κεφάλαιο: 25.000 ευρώ
- Εταιρικός φόρος : 22%
- Φόρος μερισμάτων : 5%
- Εισφορά Αλληλεγγύης: 1000 ευρώ ετησίως
- Ασφάλιση μόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου με συμμετοχή στην εταιρεία > 3%
- Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
- Ελάχ. Κεφάλαιο: δεν υπάρχει
- Εταιρικός φόρος : 22%
- Φόρος μερισμάτων : 5%
- Εισφορά Αλληλεγγύης: 1000 ευρώ ετησίως
- Ασφάλιση όλων των εταίρων
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρεία
- Ελάχ. Κεφάλαιο: 1 ευρω
- Εταιρικός φόρος : 22%
- Φόρος μερισμάτων : 5%
- Εισφορά Αλληλεγγύης: 1000 ευρώ ετησίως
- Ασφάλιση μόνο του διαχειριστή ή του μονοπρόσωπου εταίρου
- Ομόρρυθμη & Ετερόρρυθμη Εταιρία
- Ελάχ. Κεφάλαιο: δεν υπάρχει
- Εταιρικός φόρος : 22%
- Φόρος μερισμάτων :0%
- Εισφορά Αλληλεγγύης: 1000 ευρώ ετησίως
- Ασφάλιση όλων των εταίρων
- Ατομική Επιχείρηση
- Ελάχ. Κεφάλαιο: δεν υπάρχει
- Εταιρικός φόρος : 9%-45%
- Φόρος μερισμάτων : 0%
- Εισφορά Αλληλεγγύης: 650 ευρώ ετησίως
- Ασφάλιση όλων των εταίρων
Εταιρικός Φόρος Εισοδήματος
Ο Εταιρικός φόρος για νομικά πρόσωπα, κοινοπραξίες υποκαταστήματα αλλοδαπής και άλλα νομικά πρόσωπα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 4 χρόνια ως εξής:
- 29 % για τα κέρδη χρήσης που ξεκινούν εντός του 2017
- 29 % για τα κέρδη χρήσης που ξεκινούν εντός του 2018
- 24 % για τα κέρδη χρήσης που ξεκινούν εντός του 2019
- 24% για τα κέρδη χρήσης που ξεκινούν εντός του 2020
- 22% για τα κέρδη χρήσης που ξεκινούν εντός του 2021
Παρακρατούμενοι Φόροι
Μερίσματα
Γενικότερα ο παρακρατούμενος φόρος μερισμάτων διαμορφώνεται σε ποσοστό 5% .
Ειδικότερα, τα μερίσματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μη κατοίκους υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%. Ωστόσο διακρατικές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας μπορεί να προβλέπουν απαλλαγή από παρακράτηση φόρου ή χαμηλότερο συντελεστή παρακράτησης φόρου.
Η παρακράτηση φόρου δεν ισχύει για εξερχόμενα μερίσματα που καταβάλλει ελληνική θυγατρική σε εταιρεία της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένοι όροι σύμφωνα με την οδηγία για τους μητρικές-θυγατρικές της ΕΕ 2011/96 / ΕΕ.
Τόκοι
Γενικότερα ο παρακρατούμενος φόρος τόκων διαμορφώνεται σε ποσοστό 15% .
Ειδικότερα οι τόκοι που καταβάλλονται σε φυσική ή νομικά πρόσωπα μη φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 5%. Ωστόσο, διακρατικές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας μπορεί να προβλέπουν απαλλαγή από παρακράτηση φόρου ή χαμηλότερο συντελεστή παρακράτησης φόρου.
Η παρακράτηση φόρου δεν ισχύει για τους τόκους που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με την οδηγία ΕΕ 2003/49 / ΕΚ.
Ορισμένες εξαιρέσεις ισχύουν για τόκους κρατικών ομολόγων και τόκους δανείων από πιστωτικά ιδρύματα.
Όσον αφορά τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καταβάλλονται σε εταιρείες μη κατοίκους
Δικαιώματα
Γενικότερα ισχύει παρακράτηση φόρου 20% σε δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και σε πνευματικά δικαιώματα.
Ειδικότερα , ισχύει παρακράτηση φόρου 20 % για δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα μη μόνιμους κατοίκους χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η παρακράτηση φόρου δεν ισχύει για δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μη μόνιμους κατοίκους με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, διακρατικές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας ενδέχεται να παρέχουν χαμηλότερο συντελεστή παρακράτησης φόρου ή απαλλαγή από παρακράτηση φόρου.
Η παρακράτηση φόρου δεν ισχύει για δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με την οδηγία ΕΕ 2003/49 / ΕΚ.
Τεχνικές υπηρεσίες
Σε γενικές γραμμές, παρακρατούμενος φόρος 3% για τις αμοιβές που σχετίζονται με την εκτέλεση τεχνικών έργων. Ισχύουν ειδικές διατάξεις για τα τέλη που καταβάλλονται για τεχνικά έργα δημοσίου τομέα.
Ειδικότερα οι αμοιβές που καταβάλονται για τεχνικές υπηρεσίες που καταβάλλονται σε αλλοδαπές εταιρείες της ΕΕ απαλλάσσονται από παρακράτηση φόρου.
Άλλες υπηρεσίες διοίκησης
Γενικότερα ισχύει παρακράτηση φόρου 20% σε αμοιβές που αφορούν α) διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης, β) οι αμοιβές που καταβάλλονται για την παρακολούθηση της οικονομικής πορείας και της θέσης στην αγορά της επιχείρησης , γ) οι αμοιβές που καταβάλλονται για τη διενέργεια εσωτερικών ελέγχων και γενικά την εποπτεία διαφόρων τμημάτων και λειτουργιών της επιχείρησης ,δ) οι αμοιβές που καταβάλλονται για την οργάνωση, κατασκευή ή προσαρμογή και λειτουργία του κατάλληλου «software» με σκοπό την καταγραφή, ανάλυση και γενικά παρακολούθηση των συναλλαγών, ε) οι αμοιβές που καταβάλλονται για τη γενική και ειδική υποστήριξη σε έργα και λειτουργίες που δεν εξυπηρετούν την εκμετάλλευση της επιχείρησης σαν αυτοτελή μονάδα δραστηριότητας. Στις αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής, της επιστημονικής, της καλλιτεχνικής, της πνευματικής δημιουργίας.
Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρους που αφορά τις παραπάνω αμοιβές που καταβάλλονται σε εταιρείες μη μόνιμους κατοίκους χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε εταιρείες μη κατοίκους εγκατεστημένες σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου.
Φορολογικές ζημιές
Οι φορολογικές ζημίες μπορούν να μεταφερθούν για πέντε (5) έτη από το τέλος του φορολογικού έτους κατά το οποίο προέκυψαν.
Κατά κανόνα κατά της αποφυγής, οι φορολογικές ζημιές δεν μπορούν να μεταφερθούν εάν (α) κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου σε μια νομική οντότητα άλλαξαν και υπερέβησαν το ποσοστό του 33 τοις εκατό και (β) κατά τη διάρκεια του ίδιου φορολογικό έτος ή το φορολογικό έτος μετά την αλλαγή στα δικαιώματα συμμετοχής / ψήφου, η επιχειρηματική δραστηριότητα της οντότητας άλλαξε κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό του κύκλου εργασιών της σε σχέση με την προηγούμενη φορολογική χρήση.
Μεταβίβαση ακινήτων
Επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 24 τοις εκατό στην πρώτη μεταβίβαση νέων κτιρίων (των οποίων οι άδειες κατασκευής εκδόθηκαν ή τροποποιήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006), υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα κτίρια δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί πριν από τη μεταφορά τους (ενδέχεται να ισχύουν εξαιρέσεις για αγορά πρωτεύουσας κατοικίας και άλλες απ[αλλαγές).
Μετά την πρώτη μεταβίβαση κάθε ακινήτου υπόκειται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων με πραγματικό ποσοστό 3,09 τοις εκατό (ενδέχεται να ισχύουν εξαιρέσεις για την αγορά πρωτεύουσας κατοικίας).
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ακινήτων
Η κυριότητα των ακινήτων υπόκειται στον ενοποιημένο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων ο οποίος αποτελείται από έναν κύριο φόρο και έναν συμπληρωματικό φόρο και καθορίζεται από τις φορολογικές αρχές . Όλοι οι φορολογούμενοι είτε αλλοδαποί είτε ημεδαποί πρέπει να δηλώσουν όλες τις ιδιοκτησίες τους στην Ελλάδα.
Φόροι Τέλη Χαρτοσήμου
Υπάρχουν συγκεκριμένες συναλλαγές που υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου από 1,2% έως 3,6% όπως δάνεια, τόκοι, αποζημιώσεις , εκχωρήσεις δικαιωμάτων κτλ.
Ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες
Για να θεωρηθεί μία αλλοδαπή εταιρεία ως ελεγχόμενη και να συμπεριληφθούν τα μη διανεμηθέντα εισοδήματά της στο φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου που έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ο φορολογούμενος, μόνος του ή από κοινού με τα συνδεδεμένα πρόσωπα, κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, μετοχές, μερίδια, δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο σε ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) ή δικαιούται να εισπράττει ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) των κερδών του εν λόγω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
β) το παραπάνω νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φορολογία σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ήτοι σε ειδικό καθεστώς που επιτρέπει ουσιωδώς χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας από ό,τι το γενικό καθεστώς,
γ) άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) του καθαρού εισοδήματος προ φόρων που πραγματοποιεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες που ορίζονται στην παράγραφο 3,
δ) δεν πρόκειται για εταιρεία, της οποίας η κύρια κατηγορία μετοχών αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά.
2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος κράτους - μέλους της Ε.Ε., εκτός εάν η εγκατάσταση ή η οικονομική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας συνιστά επίπλαστη κατάσταση που δημιουργήθηκε με ουσιαστικό σκοπό την αποφυγή του αναλογούντος φόρου.
Ενδοομιλικές Συναλλαγές
Υφίστανται κανόνες για την τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών. Οι ελληνικές οντότητες / υποκαταστήματα αλλοδαπής πρέπει να προετοιμάζουν φάκελο που να τεκμηριώνει όλες τις Ενδοομιλικές συναλλαγές και να υποβάλλει σύντομή λίστα αυτών των συναλλαγών στο Υπουργείο Οικονομικών ηλεκτρονικά. Για να είναι μία εταιρεία υπόχρεη τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών θα πρέπει η συνολική αξία των ενδοεταιρικών συναλλαγών ή της μεταφοράς επιχειρηματικών πράξεων να υπερβαίνει:
- τα 100.000 ευρώ σωρευτικά ανά φορολογικό έτος, εάν τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ,
- Ή τα 200.000 ευρώ σωρευτικά ανά φορολογικό έτος, εάν τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογούμενου υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.
ΦΠΑ
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 24% ενώ για συγκεκριμένα αγαθά υπάρχουν πάρχουν και μειωμένοι συντελεστές όπως 13% και 6% για ορισμένα αγαθά / υπηρεσίες