preloader

Η ζωή στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι πραγματικά ένας μοναδικός προορισμός. Παρά τη μικρή της έκταση, η χώρα διαθέτει περιοχές με εξαιρετικό φυσικό πλούτο, ιδανικές για αποδράσεις τόσο σε γραφικά νησιά όσο και σε επιβλητικά βουνά.

Η εκπληκτική τοπογραφία της χώρας προσφέρει ένα μεγάλο εύρος ψυχαγωγικών επιλογών. Επίσης, ο ελληνικός τρόπος ζωής συνδυάζοντας την αρχαία και τη σύγχρονη κουλτούρα καθιστά την Ελλάδα έναν εξαιρετικό προορισμό.

Ιστορία & Πολιτισμός

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, η οποία άλλωστε αποτελεί και το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού, είναι αισθητή σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ενώ πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία - όπως το περίτεχνο νέο Μουσείο της Ακρόπολης - προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία από κοντά, η κληρονομιά της χώρας διατηρείται επίσης ζωντανή σε θεαματικούς συναυλιακούς χώρους, σε υπαίθρια θέατρα, καθώς και σε πολυσύχναστες γκαλερί σε όλη την Αθήνα.

Η Ελλάδα δίνει την ευκαιρία τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους της να εξερευνήσουν τις ρίζες του Δυτικού Πολιτισμού. Σε όλη την χώρα υπάρχουν εκατοντάδες μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, και μνημεία που αποτυπώνουν την άνθιση των τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας και της σκέψης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον ελληνικό πολιτισμό καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και μουσεία, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.culture.gr/, καθώς και τη διαδικτυακή πύλη «Οδυσσέας» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, http://odysseus.culture.gr

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ VISA

Η Ελλάδα αποτελεί κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν από το 1997. Οι πολίτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα και στον λοιπό χώρο Σένγκεν με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Το θέμα της εισόδου και διαμονής αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια, για λόγους που εμπεριέχουν την έννοια της μετανάστευσης, καθορίζεται από το Νόμο 3386/2005 «περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής εντάξεως υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» (ΦΕΚ 212/τ.Α/23.08.2005, σελ. 3329), καθώς και τις τροποποιήσεις οι οποίες επήλθαν με τους Νόμους: 3448/2006, 3536/2007, 3613/2007, 3731/2008, 3801/2009, 3838/2010, 3846/2010, 3807/2010, 3875/2010, 3879/2010, 3900/2010, 3907/2011 και 4018/2011.

Υπήκοοι τρίτης χώρας, οι οποίοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οφείλουν να έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να φέρουν, εφόσον αυτό απαιτείται από τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, το κοινοτικό δίκαιο και τις εθνικές ρυθμίσεις, θεώρηση εισόδου (VISA). Η θεώρηση εισόδου χορηγείται από την προξενική αρχή, στην οποία υπάγεται ο τόπος κατοικίας του υπηκόου τρίτης χώρας, αφού ληφθούν υπόψη λόγοι που αφορούν ιδίως στη δημόσια τάξη, στην ασφάλεια της χώρας και στη δημόσια υγεία. Διακρίνεται σε θεώρηση βραχείας διαμονής (θεώρηση "Σένγκεν") και σε θεώρηση μακράς διαμονής (εθνική θεώρηση).

Υπήκοοι τρίτων χωρών, που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης εισόδου, επιτρέπεται να εισέρχονται και να παραμένουν στην Ελληνική Επικράτεια μέχρι τρεις μήνες συνολικά ή τμηματικά εντός διαστήματος έξι μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου.

Από τις 11 Οκτωβρίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα θεωρήσεων Σένγκεν (VIS). Το VIS (Visa Information System) επιτρέπει στα κράτη εντός Σένγκεν να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με τη θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς επίσης συνδέει τα προξενεία των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα σημεία συνοριακού ελέγχου των κρατών - μελών του Σένγκεν.

Οι κύριες επιδιώξεις του VIS είναι η απλοποίηση και η ενίσχυση της ασφάλειας των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Ως όργανο Σένγκεν, το VIS εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη του Σένγκεν. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι όλα τα προξενεία και οι εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες των κρατών – μελών να συνδεθούν στο σύστημα.

Το VIS ξεκίνησε από τη Βόρεια Αφρική και θα επεκταθεί σταδιακά στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία) και στις χώρες του Κόλπου (Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη). Μέσα σε δύο χρόνια θα έχει επιτευχθεί η σύνδεση με το VIS όλων των προξενείων των χωρών Σένγκεν.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρουμανία

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν (δεν εφαρμόζει ακόμη το Κεκτημένο Σένγκεν)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη Σένγκεν, που εφαρμόζουν πλήρως τις διατάξεις της Συνθήκης Σένγκεν και το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά θεωρήσεις βραχείας διαρκείας (διαμονή έως 90 ημέρες, ανά εξάμηνο [180 ημέρες] στον χώρο Σένγκεν) δεν απαιτούν θεώρηση για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων των κατωτέρω κρατών:
Αγία Έδρα (Βατικανό), Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπρουνέϊ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νότιος Κορέα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Χιλή.